ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2005
 Αρχική Σελίδα 
 
 Ειδήσεις 
 Χρήσιμα 
 Αρχείο 
 Εφημερίδα 
  
Πρωτοσέλιδο
Τοπικά Νέα
Λαϊκά Σχόλια
Άρθρα Συνεργατών
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Αθλητικά
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος

Πρωτοσέλιδο 02.03.2005



Τεύχη σε μορφή PDF


Τροποποίηση συνδρομής
Typos FM 3
Hits 79135
1031
Hosts 3573
92
Επισκέπτες 6491
110

1

28.04.2005

Ιστορική επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Για τους κοινούς στόχους που συνδέουν τη Ρωσία και το Ισραήλ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του αντισημιτισμού μίλησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη της ιστορικής επίσκεψής του στο Ισραήλ -την πρώτη που πραγματοποιεί ποτέ ηγέτης του Κρεμλίνου.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ αποκαταστάθηκαν μεν το 1991, αλλά η επίσκεψη Πούτιν σηματοδοτεί μία νέα εποχή στους διμερείς δεσμούς. Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Κατσάβ. Επίκειται συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ενώ την Παρασκευή θα συνατηθεί με την ηγεσία των Παλαιστινίων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε πως «κοινό μας καθήκον είναι ο αγώνας κατά του αντισημιτισμού και εναντίον των υποστηρικτών της τρομοκρατίας, οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο για όλες τις χώρες που ποθούν την ειρήνη και τη δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρόεδρος εξήρε το «ρόλο που διαδραμάτισε ο Κόκκινος Στρατός εναντία στους Ναζί, κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο λαός των εβραίων».

«Αγκάθι» η ειρηνευτική σύνοδος

Μετά το πέρας της εθιμοτυπικής συνάντησης των Βλαντιμίρ Πούτιν και Μοσέ Κατσάβ, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση, δεσμευόμενοι να εργαστούν για «μία δίκαιη, διαρκή και ουσιαστική διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή».

Εντούτοις, η ρωσική πρόταση για τη «φιλοξενία» στη Μόσχα ειρηνευτικής συνόδου για τη Μέση Ανατολή συνάντησε ψυχρή υποδοχή στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ, αντίθετα από ό,τι συνέβη με τους Παλαιστινίους.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η πραγματοποίηση μίας τέτοιας συνόδου είναι πρόωρη, καθώς το σχέδιο που είναι γνωστό ως «Οδικός Χάρτης» δεν έχει προχωρήσει ακόμη όσο πρέπει.

Πέραν της προτεινόμενης ειρηνευτικής συνόδου, την ισραηλινή εναντίωση συναντούν και οι ρωσικές στρατιωτικές πωλήσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή, επισημαίνει το BBC. Σχετική διαμαρτυρία αναμένεται να διατυπωθεί εκ μέρους Σαρόν στην επικείμενη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο.

«Σκληρός» για το Ιράν -Υπεραμύνεται για τη Συρία

Ως προς το ζήτημα του Ιράν, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως αντιτίθεται στην προοπτική απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση Χαταμί οφείλει να προσπαθήσει περαιτέρω ώστε να πείσει τη διεθνή κοινότητα πως δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Ιερουσαλήμ, ο Βλ.Πούτιν σημείωσε πως «δεν φαίνεται να είναι αρκετή» η επιστροφή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων στη Ρωσία -των πυρηνικών καυσίμων τα οποία προμηθεύει η Μόσχα στην Τεχεράνη για τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ.

Σκληραίνοντας, όπως εκτιμά και το Reuters, τη στάση του ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους Ιρανούς να εγκαταλείψουν κάθε μορφή τεχνολογίας που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, καθώς και να μην παρεμποδίσουν τη διεθνή επιθεώρηση των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων.

Για το δεύτερο «καυτό» ζήτημα στις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Πούτιν υπεραμύνθηκε της πώλησης αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στη Συρία, διαβεβαιώνοντας πως τα όπλα αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο το ισραηλινό έδαφος. «Το σύστημα που θα προμηθεύσουμε στη Συρία είναι μικρού βλεηνεκούς και δεν απειλεί με κανένα τρόπο το ισραηλινό έδαφος» διευκρίνισε.

Εκ μέρους του, ο Μοσέ Κατσάβ παραδέχθηκε πως υπάρχουν «διαφορές» επί του θέματος μεταξύ Ισραήλ και Ρωσία, και υπογράμμισε πως από την πώληση των ρωσικών πυραύλων στη Δαμασκό «υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν οι δυνατότητες του Ισραήλ να αγωνίζεται εναντίον της τρομοκρατίας».

Επιστρέφοντας στο ζήτημα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ενήμερος για την ισραηλινή ανησυχία ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ, εντούτοις εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτοί οι φόβοι είναι αβάσιμοι.

« Απρίλιος » « 2005   *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
27.04.2005

» Η Συρία αποσύρθηκε από το Λίβανο έπειτα από 29 χρόνια στρατιωτικής παρουσίας
» Ιταλοί εισαγγελείς ζητούν εκ νέου την παραπομπή Μπερλουσκόνι σε δίκη
» Σύνοδο για το Μεσανατολικό το φθινόπωρο στη Μόσχα εισηγείται ο Βλαντιμίρ Πούτιν
21.04.2005

» Τέλος στο «σίριαλ» Την παραίτησή του υπέβαλε τελικά ο Μπερλουσκόνι - Διαβουλεύσεις έως την Παρασκευή
20.04.2005

» Μαύρος καπνός αναδύεται και πάλι
» Ο Γερμανός καρδινάλιος Ράτζιγκερ νέος Πάπας
19.04.2005

» Οι «πρίγκιπες» στη διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα
» Χωρίς αποτέλεσμα η πρώτη συνάντηση των καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα
17.04.2005

» Ολοκληρώνονται οι ετοιμασίες στην Αγία Έδρα για την έναρξη του κονκλάβιου
» Ελπίδες για καταπολέμηση του κληρονομικού καρκίνου του μαστού δίνει νέα θεραπεία
16.04.2005

» Απαισιόδοξο το τελευταίο γραπτό μήνυμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'
13.04.2005

» Οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική κυριαρχούν στο εκλογικό μανιφέστο Μπλερ
12.04.2005

» Αεροφωτογραφίες και πληροφορίες για το Ιράν ...κόμισε ο Αριέλ Σαρόν στις ΗΠΑ
05.04.2005

» «Θάλασσα» πιστών για το ύστατο χαίρε στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
03.04.2005

» Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 85 ετών ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'
© Εφημερίδα Λαός 2005