ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005
 Αρχική Σελίδα 
 
 Ειδήσεις 
 Χρήσιμα 
 Αρχείο 
 Εφημερίδα 
  
Πρωτοσέλιδο
Τοπικά Νέα
Λαϊκά Σχόλια
Άρθρα Συνεργατών
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Αθλητικά
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος

Πρωτοσέλιδο 02.03.2005



Τεύχη σε μορφή PDF


Τροποποίηση συνδρομής
Typos FM 3
Hits 78116
12
Hosts 3532
0
Επισκέπτες 6381
0

0

27.04.2005

Σύνοδο για το Μεσανατολικό το φθινόπωρο στη Μόσχα εισηγείται ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Πρόταση για τη «φιλοξενία» φθινοπωρινής ειρηνευτικής συνόδου για τη Μέση Ανατολή καταθέτει από το Κάιρο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εν όψει της ιστορικής μετάβασής του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη για επαφές με τους Αριέλ Σαρόν και Μαχμούντ Αμπάς.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη σε διάστημα 40ετίας επίσκεψη Ρώσου προέδρου στην Αίγυπτο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι θα συζητήσει την πρόταση για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής κατά τη συνάντηση που θα έχει εντός της ημέρας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

«Προτείνω να συγκαλέσουμε το προσεχές φθινόπωρο μία σύνοδο για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες [στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μ.Ανατολή] και το Κουαρτέτο [ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία και ΗΠΑ]» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως το Κουαρτέτο θα συνέλθει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στη Μόσχα στις 8 Μαΐου προκειμένου να εξεταστεί η παρούσα κατάσταση ως προς τη διαδικασία ειρήνευσης. Πάντως, δεν διευκρίνισε σε τι επίπεδο προτείνει να διεξαχθεί η σύνοδος του φθινοπώρου, επισημαίνοντας ότι πρέπει πρώτα να συζητήσει με τον Αριέλ Σαρόν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις «συνεννοήσεις» της 8ης Φεβρουαρίου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων κατά τη σύνοδο του Σαρμ ελ-Σέιχ -στην τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, την απόδοση από το Ισραήλ του ελέγχου πέντε παλαιστινιακών πόλεων και την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Ήδη, η Παλαιστινιακή Αρχή καλωσόρισε την πρόταση του Ρώσου προέδρου. Ο αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Ναμπίλ Σάαθ δήλωσε: «Υποστηρίζουμε πλήρως την πρόταση», και σημείωσε ότι η πραγματοποίηση μιας διάσκεψης κορυφής είναι σύμφωνη με τον «οδικό χάρτη», που υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ.

Επιφυλακτικό το Ισραήλ

Πάντως, το Ισραήλ αντέδρασε επιφυλακτικά στην πρόταση Πούτιν για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι δεν αντιτίθεται κατ' αρχήν, αλλά ζήτησε να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τις λεπτομέρειες από την πλευρά του Κρεμλίνου για τη διάσκεψη αυτή.

Ο Ρώσος πρόεδρος που αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης στο Ισραήλ θα έχει διαβουλεύσεις αύριο, Πέμπτη, μεταξύ άλλων και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριελ Σαρόν για το ζήτημα αυτό.

«Αναμένουμε να ακούσουμε απ' ευθείας από το στόμα του Ρώσου προέδρου ποια ακριβώς είναι η ιδέα του» τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Ρεγκέβ.

«Αποδεχόμαστε την ιδέα μιας διάσκεψης. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τη δεύτερη φάση του οδικού χάρτη. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι δεν έχουμε ακόμα καν εισέλθει στον οδικό χάρτη» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στο δυτικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Ευρύτερος ρόλος του ΟΗΕ στο Ιράκ

Κατά τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο συζητήθηκε και η κατάσταση στο Ιράκ, όπου παρατηρείται κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες. Αμφότεροι κάλεσαν σε ενίσχυση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο κυρίως στην αποκατάσταση των συνταγματικών και νομοθετικών θεσμών, καθώς και στην ανοικοδόμηση του Ιράκ» υπογράμμισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

« Απρίλιος » « 2005   *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
27.04.2005

» Η Συρία αποσύρθηκε από το Λίβανο έπειτα από 29 χρόνια στρατιωτικής παρουσίας
» Ιταλοί εισαγγελείς ζητούν εκ νέου την παραπομπή Μπερλουσκόνι σε δίκη
21.04.2005

» Τέλος στο «σίριαλ» Την παραίτησή του υπέβαλε τελικά ο Μπερλουσκόνι - Διαβουλεύσεις έως την Παρασκευή
20.04.2005

» Μαύρος καπνός αναδύεται και πάλι
» Ο Γερμανός καρδινάλιος Ράτζιγκερ νέος Πάπας
19.04.2005

» Οι «πρίγκιπες» στη διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα
» Χωρίς αποτέλεσμα η πρώτη συνάντηση των καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα
17.04.2005

» Ολοκληρώνονται οι ετοιμασίες στην Αγία Έδρα για την έναρξη του κονκλάβιου
» Ελπίδες για καταπολέμηση του κληρονομικού καρκίνου του μαστού δίνει νέα θεραπεία
16.04.2005

» Απαισιόδοξο το τελευταίο γραπτό μήνυμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'
13.04.2005

» Οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική κυριαρχούν στο εκλογικό μανιφέστο Μπλερ
12.04.2005

» Αεροφωτογραφίες και πληροφορίες για το Ιράν ...κόμισε ο Αριέλ Σαρόν στις ΗΠΑ
05.04.2005

» «Θάλασσα» πιστών για το ύστατο χαίρε στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
03.04.2005

» Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 85 ετών ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'
02.04.2005

» Bαλκανική Επιτροπή:“Να μην μειωθούν τα κονδύλια της Ε.Ε. για την Διαπεριφερειακή Συνεργασία”
© Εφημερίδα Λαός 2005