ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005
 Αρχική Σελίδα 
 
 Ειδήσεις 
 Χρήσιμα 
 Αρχείο 
 Εφημερίδα 
  
Πρωτοσέλιδο
Τοπικά Νέα
Λαϊκά Σχόλια
Άρθρα Συνεργατών
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Αθλητικά
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος

Πρωτοσέλιδο 02.03.2005



Τεύχη σε μορφή PDF


Τροποποίηση συνδρομής
Typos FM 3
Hits 78116
12
Hosts 3532
0
Επισκέπτες 6381
0

1

27.04.2005

Η Συρία αποσύρθηκε από το Λίβανο έπειτα από 29 χρόνια στρατιωτικής παρουσίας

Υποκύπτοντας στη διεθνή πίεση η Συρία τερμάτισε επισήμως την Τρίτη 29 έτη συνεχούς στρατιωτικής παρουσίας στο Λίβανο. «Αδέλφια στα όπλα, αντίο» ο αποχαιρετισμός Σύρου διοικητή στα λιβανικά στρατεύματα κατά την τιμητική τελετή στην Κοιλάδα Μπεκάα. «Αντίο» απάντησαν οι στρατιώτες του Λιβάνου...

Η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση τελέστηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ραγιάκ, κοντά στη συριακή μεθόριο. Πέραν του Σύρου στρατηγού Ρουστούμ Γκαζάλεχ, επικεφαλής των συριακών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, στην τελετή παρέστησαν ο αρχηγός του λιβανικού στρατού Μισέλ Σουλεϊμάν και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των συριακών δυνάμεων Αλι Χαμπίμπ.

Μετά τη συριακή προσφώνηση, διοικητής του λιβανικού στρατού απευθύνθηκε στους αποχωρούντες στρατιώτες: «Αδέλφια στα όπλα, σας ευχαριστούμε για τις θυσίες σας»... Στρατιωτικά εμβατήρια και ανταλλαγή μεταλλίων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ραγιάκ με την αντι-συριακή αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «ιστορική ημέρα», μεταδίδει το Reuters.

Μετά το πέρας της τελετής, οι τελευταίοι Σύροι στρατιώτες και επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών διέσχισαν τα σύνορα. Προς υλοποίηση του ιστορικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (το Σεπτέμβριο του 2004), η Δαμασκός εγκατέλειψε από το Λίβανο, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν πως η στρατιωτική απόσυρση δεν συνεπάγεται πλήρη τερματισμό επιρροής.

Η συριακή αποχώρηση από την επικράτεια του Λιβάνου ολοκληρώθηκε τέσσερις ημέρες προ της προκαθορισμένης ημερομηνίας της 30ής Απριλίου, ώστε να προχωρήσει ακολούθως η κυβέρνηση υπό τον μετριοπαθή φιλο-σύρο Νατζίπ Μικάτι στην προετοιμασία των εκλογών της 29ης Μαίου.

Για την ολοκλήρωση της απόσυρσης των στρατευμάτων η Συρία ενημέρωσε επίσημα τα Ηνωμένα Έθνη. Η Συρία «επιθυμεί να ενημερώσει επισήμως ότι οι δυνάμεις που στάθμευαν στο Λίβανο, μετά από αίτημα του Λιβάνου και από αραβική εντολή, έχουν αποσυρθεί πλήρως, μαζί με ολόκληρο τον εξοπλισμό και τα περιουσιακά στοιχεία τους, στις θέσεις τους στη Συρία την 26η Απριλίου 2005» ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φαρούκ αλ Σάρα στον ΟΗΕ.

Ο συριακός στρατός εισήλθε στο Λίβανο το 1976, φαινομενικά ως ειρηνευτική δύναμη στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου. Μετά τη λήξη της σύγκρουσης το 1990, περίπου 40.000 Σύροι στρατιώτες παρέμειναν στη χώρα, παρέχοντας στη Δαμασκό τον καθοριστικό λόγο στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου.

Η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι την 14 Μαρτίου 2005 -η οποία αποδόθηκε από την αντιπολίτευση στη Δαμασκό- οδήγησε σε μαζικές αντι-συριακές διαδηλώσεις στη Βηρυτό και σε περαιτέρω διεθνή πίεση προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ένταση στη Βηρυτό

Εν τω μεταξύ, στο κέντρο της Βηρυτού ξέσπασαν την Τρίτη επεισόδια όταν οικογένειες Λιβανέζων αιχμαλώτων, που πιστεύεται ότι κρατούνται στις συριακές φυλακές, συγκρούσθηκαν με τον φιλοσύρο βουλευτή Αντνάν Αρκάτζι όταν ο τελευταίος έφθανε στο κτίριο της Βουλής.

Οι στρατιώτες του Λιβάνου ξυλοκόπησαν τους διαδηλωτές, καθώς εκείνοι προσπάθησαν να εισβάλουν στη Βουλή. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Σώματος Ναμπίχ Μπέρι, το αυτοκίνητο του βουλευτή καταστράφηκε από τους διαδηλωτές, οι οποίοι
κατήγγειλαν ότι ο σωματοφύλακάς του πυροβόλησε εναντίον τους.

Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων, όπως δήλωσε αστυνομική πηγή.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Η Συρία πρέπει να εκπληρώσει όλους ανεξαιρέτως τους όρους που αναφέρονται στο ψήφισμα 1559 του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ όσον αφορά τις σχέσεις της με τον Λίβανο, ξεκαθάρισε ο Κόφι Ανάν σχολιάζοντας την απόσυρση των στρατευμάτων από τη χώρα.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ ο κ. Ανάν τόνισε ότι μετά και τις σημερινές εξελίξεις «δεν μπορεί να δηλωθεί ότι εκπληρώθηκαν τα απαιτούμενα στην ανωτέρω απόφαση του Συμβουλίου».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απόχωρηση των στρατευμάτων, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αναμένει και τη σχετική αναφορά του ΟΗΕ για την αποχώρηση και των στελεχών των μυστικών υπηρεσιών της Δαμασκού.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες, εξέφρασε την ελπίδα «να τελειώσει σύντομα και η κατοχή των δυνάμεων της Χεζμπολάχ από το Λίβανο», ώστε η χώρα να είναι πραγματικά ελεύθερη.

Στο θέμα αναφέρθηκαν και οι ηγέτες της Γαλλίας και Γερμανίας. Οι Ζακ Σιράκ και Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασαν την ελπίδα να επιβεβαιωθούν οι εξελίξεις και από πλευράς ΟΗΕ, αλλά και να διοργανωθούν σύντομα δημοκρατικές εκλογές στο Λίβανο.

« Απρίλιος » « 2005   *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
27.04.2005

» Ιταλοί εισαγγελείς ζητούν εκ νέου την παραπομπή Μπερλουσκόνι σε δίκη
» Σύνοδο για το Μεσανατολικό το φθινόπωρο στη Μόσχα εισηγείται ο Βλαντιμίρ Πούτιν
21.04.2005

» Τέλος στο «σίριαλ» Την παραίτησή του υπέβαλε τελικά ο Μπερλουσκόνι - Διαβουλεύσεις έως την Παρασκευή
20.04.2005

» Μαύρος καπνός αναδύεται και πάλι
» Ο Γερμανός καρδινάλιος Ράτζιγκερ νέος Πάπας
19.04.2005

» Οι «πρίγκιπες» στη διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα
» Χωρίς αποτέλεσμα η πρώτη συνάντηση των καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα
17.04.2005

» Ολοκληρώνονται οι ετοιμασίες στην Αγία Έδρα για την έναρξη του κονκλάβιου
» Ελπίδες για καταπολέμηση του κληρονομικού καρκίνου του μαστού δίνει νέα θεραπεία
16.04.2005

» Απαισιόδοξο το τελευταίο γραπτό μήνυμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'
13.04.2005

» Οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική κυριαρχούν στο εκλογικό μανιφέστο Μπλερ
12.04.2005

» Αεροφωτογραφίες και πληροφορίες για το Ιράν ...κόμισε ο Αριέλ Σαρόν στις ΗΠΑ
05.04.2005

» «Θάλασσα» πιστών για το ύστατο χαίρε στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
03.04.2005

» Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 85 ετών ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'
02.04.2005

» Bαλκανική Επιτροπή:“Να μην μειωθούν τα κονδύλια της Ε.Ε. για την Διαπεριφερειακή Συνεργασία”
© Εφημερίδα Λαός 2005