ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2005
 Αρχική Σελίδα 
 
 Ειδήσεις 
 Χρήσιμα 
 Αρχείο 
 Εφημερίδα 
  
Πρωτοσέλιδο
Τοπικά Νέα
Λαϊκά Σχόλια
Άρθρα Συνεργατών
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Αθλητικά
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος
Τροποποίηση συνδρομής
Typos FM 3
Hits 47308
749
Hosts 2272
80
Επισκέπτες 3170
112

1

03.04.2005

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 85 ετών ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'

Παγκόσμια συγκίνηση προκαλεί στους πιστούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η είδηση του θανάτου του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', που γνωστοποιήθηκε από το Βατικανό το βράδυ του Σαββάτου. Ο Ιωάννης Παύλος Β' υπήρξε πνευματικός ηγέτης των Ρωμαιοκαθολικών επί 28 ολόκληρα έτη.

«Ο Αγιος Πατέρας απεβίωσε απόψε στις 21:37 [22:37 ώρα Ελλάδος] στο ιδιαίτερο διαμέρισμά του» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Αγίας Έδρας.

Ο Ιωάννης Παύλος Β' υπήρξε άριστος μαθητής και αθλητής έως ότου αποφασίσει να αφιερωθεί στο Θεό. Ο κατά κόσμον Κάρολ Βοϊτίλα έγινε ο πρώτος μη Ιταλός ποντίφικας τα τελευταία 455 χρόνια. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη, πολέμησε τον κομμουνισμό και τις «μοντέρνες» απόψεις.

Γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Βαντόβιτσε της Πολωνίας, περίπου 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κρακοβίας. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του Στρατού και ράφτης και η μητέρα του δασκάλα λιθουανικής καταγωγής.

Τα παιδικά του χρόνια, ο Κάρολ υπήρξε άριστος μαθητής και πολύ καλός αθλητής. Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν 9 ετών, ενώ ο ίδιος έπεσε δύο φορές θύμα ατυχήματος.

Το 1938 εισήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας όπου σπούδασε φιλοσοφία και λογοτεχνία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με το θέατρο, την ποίηση και τη μουσική. Μάλιστα, οι φίλοι του έλεγαν ότι ήταν πολύ καλός ηθοποιός με εξαιρετική φωνή.

Μετά την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία, ο νεαρός Κάρολ εργάστηκε σε νταμάρι, προκειμένου να γλιτώσει τη φυλάκιση ή την εκτόπιση. Μετά το θάνατο του πατέρα του, το 1941, ο νεαρός Βοϊτίλα παρακολούθησε σεμινάρια θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας.

Τον Αύγουστο του 1944, όταν οι Γερμανοί καλούσαν στα όπλα όλους τους νεαρούς Πολωνούς, ο Βοϊτίλα κατέφυγε στην οικία του Αρχιεπισκόπου της πόλης, όπου έμεινε μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Συνέχισε τις σπουδές του και έγινε κληρικός αρχικά στην Κρακοβία, ενώ εξακολούθησε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Λούμπλιν, το μοναδικό καθολικό πανεπιστήμιο που λειτουργούσε στην κομμουνιστική Πολωνία.

Το 1958 έγινε βοηθός Αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας και τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε Αρχιεπίσκοπος της πόλης.

Το 1967 ο τότε Πάπας τον ανέδειξε καρδινάλιο και με την ιδιότητα αυτή συμμετείχε, το 1978, στο κονκλάβιο που ανέδειξε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Α'. Ο τελευταίος πέθανε μόλις 33 μέρες αργότερα και ο Βοϊτίλα επέστρεψε στο κονκλάβιο για να θέσει υποψηφιότητα.

Στις 16 Οκτωβρίου 1978, εξελέγη επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'. Έγινε ο πρώτος μη Ιταλός ποντίφικας τα τελευταία 455 χρόνια.

Στα 25 χρόνια της θητείας του ταξίδεψε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ποντίφικα: πάνω από 100 ταξίδια σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι κάλυψε μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι όλοι οι προηγούμενοι ποντίφικες μαζί.

Το 1981, παραλίγο να χάσει τη ζωή του, όταν ένας Τούρκος, ο Μεχμέτ Αλί Αγτζά, τον πυροβόλησε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Δύο χρόνια αργότερα, το 1983, ο ποντίφικας επισκέφθηκε τον Τούρκο στη φυλακή για να συνομιλήσει μαζί του.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας τους δεν έγινε ποτέ γνωστό. Σχετικά με την απόπειρα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πρόσφατα ότι η απόπειρα σχεδιάστηκε από την KGB. Συμμετείχαν όμως τόσο η διαβόητη Στάζι της πρώην Ανατολικής Γερμανίας όσο και οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Πάπας υπήρξε πολέμιος του κομμουνισμού -με αφετηρία στην Πολωνία- εχθρός των αμβλώσεων, της ευθανασίας, της θανατικής ποινής, αλλά και των γάμων ατόμων του ιδίου φύλου.

Εργάστηκε, ωστόσο, για το διάλογο μεταξύ των θρησκειών, ενώ αίσθηση προκάλεσε η καταδίκη της επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, σε κήρυγμά του το 2003.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον.

© Εφημερίδα Λαός 2005