ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας
Σάββατο, 14 Μαϊου 2005
 Αρχική Σελίδα 
 
 Ειδήσεις 
 Χρήσιμα 
 Αρχείο 
 Εφημερίδα 
  
Πρωτοσέλιδο
Τοπικά Νέα
Λαϊκά Σχόλια
Άρθρα Συνεργατών
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Αθλητικά
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος

Πρωτοσέλιδο 02.03.2005



Τεύχη σε μορφή PDF


Τροποποίηση συνδρομής
Hits 93190
313
Hosts 4307
38
Επισκέπτες 7996
44

1

10.05.2005

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Λίγα λόγια, πολλή δουλειά και έργα

Αφού απέκλεισε για άλλη μια φορά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας, έστειλε σαφές μήνυμα στους υπουργούς του "για λίγα λόγια, πολύ δουλειά και πολλά έργα", τους ζήτησε επιτάχυνση των ρυθμών και τους επέστησε την προσοχή ότι "από αυτό θα κριθούν όλοι".

Όπως χαρακτηριστικά είπε "οι πολίτες, πριν από 14 μήνες, ψήφισαν συγκεκριμένο πρόγραμμα και ξεκάθαρες πολιτικές. Αξίωσαν σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Σεβασμό στη νομιμότητα. Διαφάνεια και ισότητα ευκαιριών για τους πολλούς και όχι προνομιακές σχέσεις με τους λίγους και τους οικονομικά ισχυρούς.

Τη μεγάλη αυτή πρόκληση των τομών για το κοινό όφελος, για ένα καλύτερο αύριο, θα την κερδίσουμε. Με την στήριξη των πολιτών. Με τη συναίνεση της κοινωνίας".
Αυτοί που καταστροφολογούν εξήγησε είναι οι βολεμένοι με τα "κακώς κείμενα" και δεν επιθυμούν καμμιά αλλαγή.

Προτεραιότητα στην Περιφέρεια

Όπως εξήγησε και στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής "κεντρική επιλογή μας είναι η διαμόρφωση και η εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η προσοχή, οι προτεραιότητές μας, παραμένουν διαρκώς στραμμένες στην ελληνική περιφέρεια".

Γι' αυτό "υλοποιούνται ήδη μεγάλα έργα υποδομής, έργα πνοής στην περιφέρεια. Μέσα στο 2005 δημοπρατούνται, μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μεγάλα αναπτυξιακά έργα, ύψους 5 δισ. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για την ελληνική περιφέρεια και τις υποδομές της. Συγχρόνως, προωθούνται, με συμβάσεις παραχώρησης, 6 μεγάλοι οδικοί άξονες. Ακόμη, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του Τουρισμού και τη στήριξη του αγροτικού κόσμου".

Στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός απάντησε : "Δουλεύουμε μεθοδικά, εντατικά, για την πλήρη απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Γ' ΚΠΣ. Ήδη, μέσα σε ένα χρόνο, καταφέραμε να κινούμαστε με ρυθμούς που ξεπερνούν τις απορροφήσεις ολόκληρης της προηγούμενης τετραετίας.

Εργαζόμαστε με πρόγραμμα και σχέδιο για την όσο το δυνατόν πληρέστερη προετοιμασία του Δ΄ ΚΠΣ. Ζήτησα απ' όλους τους Υπουργούς να ασχοληθούν με ιδιαίτερη επιμέλεια για τα κρίσιμα αυτά, για το μέλλον της χώρας, ζητήματα. Διαχειριστικές αδυναμίες του παρελθόντος δεν επιτρέπονται. Ο χρόνος που χάθηκε, από την ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει ήδη δημιουργήσει τεράστια προβλήματα".

Ειδικότερα για την Περιφέρεια ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει "ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που εγγυάται ταχύτερη ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις δουλειάς στην Περιφέρεια". Συγκεκριμένα, ήδη έχουν ψηφιστεί και αποδίδουν αποτελέσματα:

- ο νέος φορολογικός νόμος

- ο νέος αναπτυξιακός νόμος

- το νέο σύστημα αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων

- το νέο πλαίσιο για την πάταξη της γραφειοκρατίας

- το νέο διαφανές σύστημα των μειοδοτικών διαγωνισμών στα δημόσια έργα

- το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες δημοσίων έργων,

- οι διευρυμένες δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα".

Παράλληλα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα προωθήσει :

- ενιαίο πλαίσιο για τις συμπράξεις του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα

- την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου

- το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις χρήσεις γης.

Η κυβέρνηση όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός δίνει λύσεις "σε χρόνια προβλήματα και παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης, εξαιτίας των οποίων είχαν αδρανοποιηθεί, επί πολλά χρόνια, μεγάλα επενδυτικά σχέδια για την περιφερειακή ανάπτυξη. Για τα περισσότερα από αυτά, τους επόμενους μήνες, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα".

Επίσης δημιουργεί "ένα πλαίσιο ξεκάθαρο, σαφές και διάφανο. Ένα πλαίσιο κοινό για όλους τους επενδυτές, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εξαιρέσεις. Δίνουμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σε Έλληνες και ξένους επενδυτές ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός, επενδυτικός προορισμός".

Στόχος της κυβέρνησης είναι "κάθε χρόνο που περνά να κλείνει το χάσμα των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, στις υποδομές, στην παιδεία, την υγεία, τις μεταφορές, την ασφάλεια του πολίτη, την εξυπηρέτηση του πολίτη από τις δημόσιες υπηρεσίες. Στόχος μας είναι "ανάπτυξη παντού - σε όλους τους τομείς - για όλους τους πολίτες".

Για τις δυσκολίες που υπάρχουν ο κ. Καραμανλής είπε ότι "οι πολίτες γνωρίζουν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που κληρονόμησε η Κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2004. Γνωρίζουν κυρίως για τα τεράστια κρυφά χρέη και τα ελλείμματα, που συσσωρεύτηκαν από ανεύθυνες πολιτικές επιλογές του χθες. Αυτά που έγιναν στο παρελθόν, οι πολίτες τα γνωρίζουν καλά. Αυτό όμως που από δω και πέρα τους ενδιαφέρει είναι το σήμερα και το αύριο. Και η Κυβέρνησή μας εκεί ακριβώς επικεντρώνει τη δράση της: στο παρόν και το μέλλον του Τόπου".

Γι' αυτό και όπως εξήγησε ο κ. Καραμανλής η κυβέρνηση του προχωρά "στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου τομών και μεταρρυθμίσεων, που θα νοικοκυρέψουν την οικονομία και θα βελτιώσουν, μέσα σε 2 χρόνια, την οικονομική πραγματικότητα για κάθε πολίτη, για κάθε οικογένεια. Τομές και μεταρρυθμίσεις, που θα προωθηθούν με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση. Τομές και μεταρρυθμίσεις, που θα κινούνται ταυτόχρονα στους άξονες του ρεαλισμού, αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας. Με τόλμη εκεί όπου επιβάλλεται και σύνεση όπου είναι αναγκαίο".

Όμως για τον πρωθυπουργό "η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση. Αφορά την καθεμιά και τον καθένα από μας. Είναι πρόκληση για όλους μας".

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει, συμπλήρωσε "μια βαριά ευθύνη. Το έργο μας είναι δύσκολο, αλλά είναι εφικτό. Στην προσπάθειά μας θεωρούμε υποβοηθητική κάθε καλόπιστη κριτική. Προσβλέπουμε στην κριτική, ακόμη και όταν αυτή είναι αυστηρή. Ακούμε κάθε πρόταση που μπορεί να συμβάλλει σ' ένα καλύτερο αύριο για τον Τόπο και τους πολίτες. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Ακολουθούμε την εντολή των πολιτών".

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφας, δήλωσε: "Η Κυβέρνηση είναι ισχυρή. Στηρίζεται σε μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, τη στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Προχωρά στο έργο της. Όλα τα άλλα είναι απλά για να κουβεντιάζονται.

Η Κυβέρνηση προχωρά δυνατά μπροστά, για να εκτελέσει την εντολή που της έδωσε ο Ελληνικός λαός: Να πάει τη χώρα μπροστά. Να πάει την οικονομία μπροστά.  Να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να καταπολεμήσει το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που έχει η χώρα, την ανεργία. Έτσι προχωρούμε".

« Μάιος » « 2005   *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
13.05.2005

» Οι βαμβακοπαραγωγοί διαμαρτυρήθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ
» Με συνθήματα διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική οι συγκεντρώσεις της "Πρωτομαγιάς"
» Μέχρι τις 10 Ιουνίου η υποβολή φακέλων για πριμοδότηση νέων αγροτών
» Χ. Ουσουλτζόγλου: Μερική απασχόληση: Προσλήψεις χωρίς διαφάνεια στη Βέροια
» Από σήμερα έως την Κυριακή η "Βιομηχανική Κληρονομιά" σε συνέδριο του ΚΠΕ Νάουσας
10.05.2005

» Την 183η επέτειο του Ολοκαυτώματος τίμησε ο Δήμος Νάουσας
» Γ. Καρατζαφέρης: "Η κυβέρνηση δεν παράγει έργο"
08.05.2005

» Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν χθες λόγω... παρεμβολών
» Ιδρυση δανειστικής τράπεζας αίματος από τον Δήμο Απ. Παύλου
06.05.2005

» Απεργούν οι υπάλληλοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων
» Άρχισε η υποβολή δηλώσεων στον ΟΣΔΕ
» Ολοκληρώθηκε στη Νάουσα το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών φιλμ και βίντεο μικρού μήκους
» Επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις δενδροκαλλιέργιες
» Πολιτική λύση για την Μητροπόλεως
» Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας
© Εφημερίδα Λαός 2005