ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας
Sunday, 10 April 2005
 Αρχική Σελίδα 
 
 Ειδήσεις 
 Χρήσιμα 
 Αρχείο 
 Εφημερίδα 
  
Πρωτοσέλιδο
Τοπικά Νέα
Λαϊκά Σχόλια
Άρθρα Συνεργατών
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Αθλητικά
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος



Πρωτοσέλιδο 02.03.2005

Τεύχη σε μορφή PDF


Τροποποίηση συνδρομής
Typos FM 3
Hits 56523
1198
Hosts 2581
115
Επισκέπτες 4001
154

1

08.04.2005

"Συμβιβασμός" στο θέμα των Σκοπίων;

Καθώς ανεβαίνει το "πολιτικό θερμόμετρο" στην εσωτερική πολιτική σκηνή (από τα προβλήματα της οικονομίας), ένα μείζον εθνικό θέμα - όπως έχει αναδειχθεί - αυτό της ονομασίας του γειτονικού μας κρατιδίου των Σκοπίων, αναμένεται να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την "πολιτική αδρεναλίνη" των ημερών.

Φαίνεται ότι έχει επέλθει παρασκηνιακά "συμβιβασμός" με το γειτονικό κρατίδιο - στα πλαίσια του ΟΗΕ - και γι' αυτό έχει υπάρξει ενημέρωση και συμφωνία και των άλλων βαλκανικών κρατών όπως της Σερβίας- Μαυροβουνίου και της Αλβανίας (που έχουν άμεσο συμφέρον και εμπλοκή στην περιοχή).

Ο "συμβιβασμός" σημαίνει ότι στην ονομασία του γειτονικού κρατιδίου, θα υπάρχει και ο όρος "μακεδονία" κάτι που είχε αποκλειστεί μέχρι σήμερα από την χώρα μας, με απόφαση του (άτυπου) συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του αείμνηστου τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς  προκειμένου να έχει "μια πρώτη γεύση" των αντιδράσεων τους, πριν την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια που θα επικυρώσει τον "συμβιβασμό".

Συγκεκριμένα σήμερα στις 10:00 πμ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη και στις 11:30 πμ με την γγ του ΚΚΕ Α.Παπαρήγα στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Μολυβιάτης θα συναντήσει στις 12:45 μμ αντιπροσωπεία του Συνασπισμού αποτελούμενη από τους Ν.Κωνσταντόπουλο και Π. Τριγάζη. Επίσης, στο υπουργείο Εξωτερικών θα δεχθεί στις 13:30 μμ τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη.

Είναι σαφές ότι έχουν ενημερωθεί και συμφωνήσει τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ε.Ε. και δεν απομένει παρά η ελληνική κοινή γνώμη (και δυνάμεις). Από τα ονόματα που έχουν γραφεί ή ακουστεί κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη ώρα ποιο θα είναι τελικά στην "τελική διαπραγμάτευση". Γιατί για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ - όπως μας τονιζόταν  - θα μπορούσε να δεχθεί τον "συμβιβασμό" αλλά "όχι σε οποιοδήποτε όνομα, γιατί υπάρχει τεράστια διαφορά και ουσία μεταξύ τους".

Επομένως ενώ καταρχήν φαίνεται να διαμορφώνεται ένα "κλίμα συναίνεσης" ως προς το αποδεχθούμε τελικά τον όρο "μακεδονία" σε μια ονομασία των Σκοπίων, είναι άγνωστο όμως εάν τελικά υπάρξει και η τελική πολιτική συναίνεση, εξαιτίας της ακριβούς ονομασίας των Σκοπίων που θα αποδεχτούμε. Και η κυβέρνηση "έχει δυο τρεις εναλλακτικές ονομασίες και θα δούμε…" έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει το παρασκήνιο, ελπίζοντας "να μην κολλήσουμε…".

Ο κ. Αντώναρος ήταν φειδωλός στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λέγοντας ότι "ισχύει η θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί αναζήτησης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών" και τόνισε ότι οι προσπάθειες "συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό ύστερα από την απώλεια μιας τριετίας" λόγω της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης.

Και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών λέγοντας "αν χρειασθεί να γίνει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση θα το μελετήσει". Εάν πάντως ο κ. Μολυβιάτης στις συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς διαπιστώσει "ασυμφωνία", τότε η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει μόνη της τις ευθύνες, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για το πολιτικό μας σκηνικό και τις εξελίξεις που θα "πυροδοτηθούν".

Πάντως χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης μίλησε και στην παρουσίαση του βιβλίου "Διαδρομές: Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος αφηγείται στην Ινώ Αφεντούλη" και ανέφερε ένα παράδειγμα "πολιτικής σκέψης και πρακτικής" που αξίζει να αναφέρουμε στην συγκεκριμένη συγκυρία. Είπε λοιπόν : "Αναφέρει ο αγαπητός μου συνάδελφος (σ.σ. ο πρέσβης κ. Θεοδωρόπουλος) ότι σε κάποιο σοβαρό ζήτημα που μας απασχολούσε στο ΝΑΤΟ, πολλά μέλη του τότε Υπουργικού Συμβουλίου πρότειναν στον κ. Καραμανλή (σ.σ. τον αείμνηστο ιδρυτή της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργό) να υιοθετήσει μια επαμφοτερίζουσα στάση. "Να πούμε τούτο αλλά να εννοούμε εκείνο", του έλεγαν.

Σε κάποια στιγμή της κρίσιμης αυτής διάσκεψης, ο Καραμανλής ζητά από τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο να περπατήσουν μαζί εκτός αιθούσης. Και καθώς περπατούσαν ξαφνικά γυρίζει ο Καραμανλής και του λέει "Ξέρεις Θεοδωρόπουλε, δεν θα τα πω αυτά που μου λέγανε;", "Γιατί κύριε Πρόεδρε;" ρωτάει ο Θεοδωρόπουλος. "Γιατί δεν είναι τίμιο", απάντησε ο Καραμανλής" και κατέληξε : "Ελπίζω ότι σε αυτό το μικρό αλλά σημαντικό, κατά την άποψη μου, στιγμιότυπο αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία του να μπορούν πολιτικοί και διπλωμάτες να είναι ξεκάθαροι όταν είναι αντιμέτωποι με σοβαρά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής και των εθνικών μας συμφερόντων".

« Απρίλιος » « 2005   *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
10.04.2005

» Ξεκαθαρίζει το τοπίο στους Δήμους
» Από 1,40 σε 2 ευρώ αυξάνονται από αύριο τα διόδια
» 200 εκ. από Γ' ΚΠΣ για μικρές εμπορικές επιχειρήσεις
08.04.2005

» Υπόγεια σιδηροδρομική διάβαση και εργ. κατοικίες προωθεί ο Δήμαρχος Πλατέος
» Για τις γυναίκες και την ισότητα των δύο φύλων μίλησε ο κ. Σπάρτσης στην εκδήλωση του Inner Wheel
» Η Εθνική Τράπεζα ενημέρωσε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες
07.04.2005

» "Ταυτότητα" αποκτούν οι Έλληνες έμποροι
» Ειδικοί έλεγχοι σε λεωφορεία ενόψει σχολικών εκδρομών
06.04.2005

» Εργα 12 εκ. ευρώ από τον "Θησέα"
» Να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ ζητεί ο Δήμος Βέροιας
» Συνάντηση των απολυμένων της "Τρικολάν" αύριο
05.04.2005

» Δημοτική Επιχείρηση Κατασκευών και Τεχνικών έργων ιδρύεται στο Δήμο Πλατέος
» Σηματοδότες μπροστά στα Σχολεία ζητάει η Ενωση Συλλόγων Γονέων
» Αναστάτωση τώρα και για το μέλι
» Εφυγε πρόωρα ο Κώστας Μπούρας
© Εφημερίδα Λαός 2005