ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2005
 Αρχική Σελίδα 
 
 Ειδήσεις 
 Χρήσιμα 
 Αρχείο 
 Εφημερίδα 
  
Πρωτοσέλιδο
Τοπικά Νέα
Λαϊκά Σχόλια
Άρθρα Συνεργατών
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Αθλητικά
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος


Last Release Of Laos Newspaper
Click to Enlarge
Τροποποίηση συνδρομής
Typos FM 3
Hits 53473
980
Hosts 2458
87
Επισκέπτες 3697
136

2

07.04.2005

"Ταυτότητα" αποκτούν οι Έλληνες έμποροι

"Σκοπός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου είναι να διευκολυνθεί η δημοσιότητα σε σχέση με τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο βοηθάει ιδιαίτερα την ασφάλεια των συναλλαγών, τη διαφάνεια και δημιουργεί ένα σύστημα το οποίο θα διευκολύνει την έναρξη και την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας" δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου δίνοντας στην δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Το εν λόγω νομοσχέδιο είχε σταλεί στις 29 Μαρτίου 2005 προς διαβούλευση στους φορείς της αγοράς οι οποίοι εντός 15 ημερών καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Τα επιμελητήρια θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στην λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου ενώ θα ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια μέσω και της εποπτείας που θα ασκείται στις επιχειρήσεις από την εφαρμογή του μητρώου, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζονται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των καταχρήσεων και να διαφυλάσσεται η νομιμότητα.

Το σχέδιο νόμου ορίζει ότι το μητρώο θα πρέπει να λειτουργεί εντός 18 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου το αργότερο δε ως την 1.1.2007.

Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο απαρτίζεται από γενικό ευρετήριο επωνυμιών, μερίδα (όπου καταχωρούνται έγγραφα, δηλώσεις και νομικά γεγονότα ύστερα από έλεγχο νομιμότητας) και φάκελλο (αρχειοθετούνται όλα τα έγγραφα που χρειάζονται για την κρατική εποπτεία).

Αντίγραφο του μητρώου μπορούν να έχουν και οι νομαρχίες, ενώ με προεδρικό διάταγμα δίνεται η δυνατότητα να αποφασιστεί μελλοντικά η ολική ή μερική μεταφορά αρμοδιοτήτων εποπτείας των ανωνύμων εταιρειών και ο έλεγχος νομιμότητας των καταχωρημένων στοιχείων από τις νομαρχίες και το υπουργείο Ανάπτυξης στις υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Ακόμα, οι υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου μπορούν αυτεπαγγέλτως να διαγράφουν ή να συμπληρώνουν τα νόμιμα και αληθή στοιχεία και μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα από 300 μέχρι 20.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παπαθανασίου μαζί με τις νέες διατάξεις για την επιμελητηριακή νομοθεσία θα υπάρξει και η δυνατότητα ταχείας εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων.  Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "Η Ελλάδα, μετά από χρόνια καθυστέρησης έναντι όλων των χωρών μελών της Ευρωζώνης, αποκτά επιτέλους Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου ικανοποιείται".

08.04.2005

» "Συμβιβασμός" στο θέμα των Σκοπίων;
» Υπόγεια σιδηροδρομική διάβαση και εργ. κατοικίες προωθεί ο Δήμαρχος Πλατέος
» Για τις γυναίκες και την ισότητα των δύο φύλων μίλησε ο κ. Σπάρτσης στην εκδήλωση του Inner Wheel
» Η Εθνική Τράπεζα ενημέρωσε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες
07.04.2005

» Ειδικοί έλεγχοι σε λεωφορεία ενόψει σχολικών εκδρομών
06.04.2005

» Εργα 12 εκ. ευρώ από τον "Θησέα"
» Να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ ζητεί ο Δήμος Βέροιας
» Συνάντηση των απολυμένων της "Τρικολάν" αύριο
05.04.2005

» Δημοτική Επιχείρηση Κατασκευών και Τεχνικών έργων ιδρύεται στο Δήμο Πλατέος
» Σηματοδότες μπροστά στα Σχολεία ζητάει η Ενωση Συλλόγων Γονέων
» Αναστάτωση τώρα και για το μέλι
» Εφυγε πρόωρα ο Κώστας Μπούρας
03.04.2005

» Δυσαρέσκεια για τα φορολογικά μέτρα
» Ανατράπηκε ΙΧ
» Στη μάχη οι εκπαιδευτικοί
© Εφημερίδα Λαός 2005