ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας
Τρίτη, 19 Απριλίου 2005
 Αρχική Σελίδα 
 
 Ειδήσεις 
 Χρήσιμα 
 Αρχείο 
 Εφημερίδα 
  
Πρωτοσέλιδο
Τοπικά Νέα
Λαϊκά Σχόλια
Άρθρα Συνεργατών
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Αθλητικά
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος

Πρωτοσέλιδο 02.03.2005



Τεύχη σε μορφή PDF


Τροποποίηση συνδρομής
Typos FM 3
Hits 66779
29
Hosts 2974
4
Επισκέπτες 4970
4

2

17.04.2005

Kυριάκος Μητσοτάκης: “Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μεν δυσάρεστα αλλά αναγκαία”

"Δεν υπάρχει θέμα ασυνέπειας για την κυβέρνηση αν και τα μέτρα δεν μπορούν να κάνουν κανένα να αισθάνεται ευτυχής", δηλώνει σε συνέντευξή του στον Γιάννη Αντύπα για το "δίκτυο ενημέρωσης" ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισημαίνει πως απαιτείται "επιτάχυνση και εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου" και χαρακτηρίζει "άκαιρα" τα σενάρια για πρόωρες εκλογές…

Η ήπια προσαρμογή έγινε φορολογικό πακέτο έκτακτων μέτρων. Τι συνέβη; Τα προβλήματα αιφνιδίασαν την κυβέρνηση;

Τα πρόσφατα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση ασφαλώς δεν μπορούν να κάνουν κανένα να αισθάνεται ευτυχής. Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια και όλες τις δυνατές λύσεις.

Δυστυχώς, ο υπέρτατος στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν άφηνε άλλα περιθώρια. Τα μέτρα ήταν δυσάρεστα μεν, αναγκαία δε, προκειμένου να πετύχουμε την μείωση των ελλειμμάτων.

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη δημοσκόπηση στην οποία ένας στους δύο πολίτες εκφράζει την άποψη ότι τα μέτρα ήταν μονόδρομος λαμβάνοντας υπόψη την άθλια κατάσταση της οικονομίας.

Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνοδευτούν και από περιορισμό των κρατικών δαπανών και της κρατικής σπατάλης του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί με σαφήνεια η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατό να ζητάμε μόνο θυσίες από τους πολίτες, χωρίς να απαιτούμε και το κράτος να σφίξει το ζωνάρι του. 

Δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς δραστική περιστολή της κρατικής σπατάλης δεν επιτυγχάνεται

Προκύπτει θέμα ασυνέπειας;

Σε καμμία περίπτωση. Η κυβέρνηση ήταν από την αρχή ειλικρινής με τους πολίτες. Προεκλογικά τονίζαμε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα.

Το ΠΑΣΟΚ τι απαντούσε; Μας μιλούσε για ισχυρή οικονομία. Μετά τις εκλογές πραγματοποιήσαμε τη δημοσιονομική απογραφή. Είπαμε όλη την αλήθεια και δεχθήκαμε επικρίσεις από το ΠΑΣΟΚ.

Το ποιος έκρυβε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, το ποιος έκρυβε τα προβλήματα "κάτω από το χαλί", το γνωρίζουν πια όλοι οι Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, στον τομέα της οικονομίας στάθηκε συνεπείς με τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

Πραγματοποίησε την απογραφή, μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές, ψήφισε τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τον νόμο για τη μείωση της γραφειοκρατίας σχετικά με την ίδρυση μεταποιητικών επιχειρήσεων, του οποίου είχα την τιμή να είμαι εισηγητής.

Όλες αυτές οι κινήσεις έγιναν για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μόνο με την ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα υπάρξει πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Μόνο μέσα από μία τέτοια ανάπτυξη θα μπορέσουμε να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική και να ενισχύσουμε με ουσιαστικό τρόπο τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους.

Θα μου πείτε ότι φθάνουν αυτές οι πρωτοβουλίες; Η απάντηση είναι όχι. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Θα πρέπει να επιταχύνουμε την απελευθέρωση των αγορών και τις αποκρατικοποιήσεις. Όπως επίσης θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε κάθε ευρώ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και να στρέψουμε την προσοχή μας στην περιφέρεια, την οποία το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε στην τύχη της την τελευταία δεκαετία.

Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί πως ότι θα εισπράξουν τα δημόσια ταμεία από την αύξηση των έμμεσων φόρων τα οποία είχε χαρίσει προηγουμένως η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες αυξάνοντας το αφορολόγητο στα κέρδη τους...

Είναι άδικη η κατηγορία. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και στην χώρα μας τον επιχειρηματία ως μοχλό που συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη. Αν κοιτάξουμε έξω από την Ελλάδα, θα διαπιστώσουμε ότι οι χώρες που έχουν πραγματική οικονομική ανάπτυξη είναι εκείνες οι οποίες στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει να στηρίζει ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης το οποίο βασίζεται κυρίως στις επενδύσεις που πραγματοποιεί το κράτος.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής; Χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, υψηλό δημόσιο χρέος, και τεράστια ελλείμματα. Μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δημιουργήσει ικανό αριθμό θέσεων απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η ανεργία.

Συμφωνείτε με την επιλογή και την τακτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα του βασικού μετόχου;

Η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο ο οποίος όριζε πολύ σαφείς κανόνες για την σχέση Μέσων Μαζικής Ενημερώσης και επιχιερηματιων που προμηθεύουν το δημόσιο ή αναλαμβάνουν δημόσια έργα. Ο νόμος αυτός δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόσει συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος που ψηφίστηκε και από τα δύο μεγάλα κόμματα κατά την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η Ευρωπαική Επιτροπή διατηρεί κάποιες ενστάσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιον εκφράζει τις αμφιβολίες της για κάποιον νόμο ενός κράτους μέλους. Το να βγαίνει όμως το ΠΑΣΟΚ και να επικαλείται σεβασμό στο κοινοτικό δίκαιο είναι τουλάχιστον υποκριτικό.

Επί κυβερνήσεων του η χώρα μας είχε συρθεί πολλάκις στο Ευρωπαικό Δικαστήριο και οι επικρίσεις της Κομισιόν για ζητήματα που αφορούσαν από το  περιβάλλον και την ασφάλεια των τροφίμων, έως τις κακοτεχνίες στα δημόσια βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη.

Μήπως η επίκληση του Συντάγματος λειτουργεί διχαστικά για τους έλληνες;

Δεν συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση. Η κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ το δίλλημα: ή με το Σύνταγμα ή με το κοινοτικό δίκαιο. Αντίθετα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν είναι ασύμβατος με το κοινοτικό δίκαιο και θα προσπαθήσει να πείσει επ' αυτού τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Πιστεύω ότι στα πλαίσια ενός καλοπροαίρετου και ειλικρινούς διαλόγου με την Επιτροπή μπορεί να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Χρειάζεται ανασχηματισμός;

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, χρειάζεται επιτάχυνση και εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου. Μόνο αυτός μπορεί να κρίνει ποια πρόσωπα είναι τα πιο κατάλληλα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Πως σχολιάζετε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές;

Τα βρίσκω τελείως άκαιρα. Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τέσσερα χρόνια και θα κριθεί για το έργο της την άνοιξη του 2008.

« Απρίλιος » « 2005   *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
17.04.2005

» Κλειδί για την ανάπτυξη η ανταγωνιστικότητα στην οικονομία μας...
16.04.2005

» Σενάρια ανασχηματισμού το Πάσχα επανέρχονται στο προσκήνιο
» Την Τρίτη ψηφίζει η Βουλή το Ευρωσύνταγμα
15.04.2005

» Οικονομική βοήθεια σε δανειοδοτηθέντες χορηγεί ο ΟΕκ
» «Νίκη» στη διαμάχη με την Ελλάδα για την ονομασία προβλέπει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
14.04.2005

» Νέος νόμος για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
» Το υπουργείο Εξωτερικών υπεραμύνεται των χειρισμών κατά το επεισόδιο στα Ίμια
13.04.2005

» Προκλήσεις στο Αιγαίο, παρά το θετικό κλίμα στην Αγκυρα
12.04.2005

» "Θολό τοπίο" στο κείμενο του Νίμιτς
10.04.2005

» Γερνάει και μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας
» Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά των εισαγομένων αμνοεριφίων
08.04.2005

» "Εσβησε" χθες ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης
06.04.2005

» Εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ οι υποψήφιοι κάτω της βάσης από το 2006
» Την Τετάρτη 11 Μαΐου θα τιμηθεί η εργατική Πρωτομαγιά
03.04.2005

» Μέλι με κατάλοιπα καρκινογόνου ουσίας κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά
© Εφημερίδα Λαός 2005