ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2005
 Αρχική Σελίδα 
 
 Ειδήσεις 
 Χρήσιμα 
 Αρχείο 
 Εφημερίδα 
  
Πρωτοσέλιδο
Τοπικά Νέα
Λαϊκά Σχόλια
Άρθρα Συνεργατών
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Αθλητικά
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος
Τροποποίηση συνδρομής
Typos FM 3
Hits 47302
743
Hosts 2272
80
Επισκέπτες 3169
111

0

03.04.2005

Δεν παραιτούμαι, επαναλαμβάνει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος

Την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί, αλλά και ότι ο Απ.Βαβύλης μετέβη στα Ιεροσόλυμα με εντολή του Αρχιεπισκόπου, επαναλαμβάνει ο κ. Ειρηναίος. Μιλά για εμφανείς και αφανείς εχθρούς και για κύκλωμα που θέλει να φύγουν οι Έλληνες από τους Αγίους Τόπους.

«Γιατί να παραιτηθώ; Εγώ δεν έχω κάνει κάποιο έγκλημα, κάποιο κακό» δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο και αποδίδει το θέμα που έχει προκύψει σε «εμφανείς και αφανείς εχθρούς» και σε «ολόκληρο κύκλωμα» που θέλει «να φύγουν οι Έλληνες από τη μέση».

Ο Πατριάρχης αρνείται ότι έχει προχωρήσει σε μακροχρόνιες εκμισθώσεις ακινήτων προς Ισραηλινούς επιχειρηματίες, σημειώνοντας ότι πουθενά δεν υπάρχει η υπογραφή του και πως «για να γίνει συμφωνία πρέπει να υπάρχει έγκριση της Συνόδου». Αντιθέτως, λέει, το Πατριαρχείο έχει προχωρήσει σε αγορές ακινήτων.

Όσον αφορά στον Απόστολο Βαβύλη, ο κ. Ειρηναίος τονίζει ότι μετέβη στα Ιεροσόλυμα με εντολή του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, με τον οποίο, όμως, οι σχέσεις παραμένουν άριστες. «Δεν έχω με τον Αρχιεπίσκοπο τίποτα» αναφέρει, αλλά στο ερώτημα εάν ο Αρχιεπίσκοπος γνώριζε τις δραστηριότητες του Απ.Βαβύλη, απαντά:

«Εγώ δεν λέω ότι φταίει ο Αρχιεπίσκοπος. Αλλά λένε κάποιοι ότι αφού ήταν στο Βόλο ήξερε την οικογένειά του και τον ίδιο». Σημειώνει, δε, ότι κάποιοι τον περιέπλεξαν με αυτόν σκοπίμως και αρνείται ότι υποσχέθηκε να του δώσει 400.000 δολάρια.

«Αυτά είναι ψέματα. Από πού να τα βρω εγώ; Δεν έκανα συμφωνία να του δώσω χρήματα γιατί δεν είχα» αναφέρει, προσθέτοντας ότι όταν ανέλαβε τον θρόνο στο ταμείο του Πατριαρχείο υπήρχαν μόλις 300 δολάρια.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει κίνδυνος αραβοποίησης του Πατριαρχείου, ο κ. Ειρηναίος επισημαίνει:

«Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος. Να ξέρετε ότι ο Πατριάρχης δεν διορίζεται, αλλά εκλέγεται βάσει των θείων και ιερών κανόνων. Δεν με βαρύνει κάτι, δεν με ελέγχει κάτι που έκανα σε βάρος του Πατριαρχείου. Είμαι εδώ από 13 ετών. Έχω δώσει την ψυχή μου. Γι' αυτό θα αποδείξουμε ότι δεν έγινε καμία εκχώρηση ακινήτων σε Εβραίους, ότι υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση και ότι εφαρμόζουμε το νόμο του 1958 για την παρουσία των Αράβων στο Μεικτό Συμβούλιο των λαϊκών και κληρικών».

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιτρέψει την υποστολή της ελληνικής σημαίας στους Αγίους Τόπους, τονίζοντας ότι «συγχωρώ αυτούς που καταφέρονται εναντίον μου. Εύχομαι να μεταμεληθούν και να συνέλθουν, αντιλαμβανόμενοι το κακό που έκαναν στο Πατριαρχείο».

Την Παρασκευή, πάντως, ο κ. Ειρηναίος πέρασε στην αντεπίθεση, απειλώντας με καθαίρεση όσους ζητούν την παραίτησή του και ήταν ασεβείς στο πρόσωπό του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη, Αλέξης Κούγιας, τέσσερις είναι οι συνοδικοί που θέτουν θέμα παραίτησης του κ. Ειρηναίου. «Εκ των 18 μελών της Ιεράς Συνόδου μόνο οι Κορνήλιος, Χριστόδουλος, Παλλάδιος και Δαμασκηνός έθεσαν θέμα παραιτήσεως του Πατριάρχου και ουδείς άλλος» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στην Πόλη ο Π.Σκανδαλάκης

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από το Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Αντικείμενο της επίσκεψής του είναι η ανταλλαγή απόψεων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Το Σάββατο, ο κ. Σκανδαλάκης θα συναντηθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες και θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία. Το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της Σταυροπροσκυνήσεως, ο κ. Σκανδαλάκης θα παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία στο ναό του Πατριαρχείου και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα ενημερωθεί για τις απόψεις του κ. Βαρθολομαίου για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και θα αναζητηθούν τρόποι για την άρση του αδιεξόδου.

Μετά τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Σκανδαλάκης θα συναντηθεί με Έλληνες ομογενείς με τους οποίους θα συζητήσει τα προβλήματα που τους απασχολούν, ως αρμόδιος για τα θέματα του απόδημου ελληνισμού.

© Εφημερίδα Λαός 2005