ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2005
 Αρχική Σελίδα 
 
 Ειδήσεις 
 Χρήσιμα 
 Αρχείο 
 Εφημερίδα 
  
Πρωτοσέλιδο
Τοπικά Νέα
Λαϊκά Σχόλια
Άρθρα Συνεργατών
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Αθλητικά
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος


Last Release Of Laos Newspaper
Click to Enlarge
Τροποποίηση συνδρομής
Typos FM 3
Hits 50580
1549
Hosts 2355
76
Επισκέπτες 3408
102

2

03.04.2005

Μέλι με κατάλοιπα καρκινογόνου ουσίας κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

Ελληνικό μέλι με υψηλά επίπεδα της καρκινογόνου ουσίας παραδιχλωροβενζόλιο κυκλοφορεί στην αγορά της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επιβεβαίωσε το Σάββατο ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός.

Μιλώντας σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε ανώτατα επιτρεπτά όρια για την ουσία στο μέλι μόλις στις 16 Μαρτίου.

Πάντως παρτίδες συσκευασμένου ελληνικού μελιού αποσύρθηκαν ήδη από το Φεβρουάριο από την αγορά της Κύπρου, όπου ο αρμόδιος φορέας εντόπισε το παραδιχλωροβενζόλιο στη διάρκεια ελέγχων.

Η ουσία προέρχεται από τη χρήση κηροσκωρίνης για τη συντήρηση της κηρήθρας.

Ο ΕΦΕΤ, δήλωσε στη ΝΕΤ ο κ. Κατσαρός, γνώριζε από το 2003 ότι ποσότητες μελιού ενδέχεται να παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα. Ανακοίνωση του φορέα στις 30 Οκτωβρίου 2003 ανέφερε: «Το παραδιχλωροβενζόλιο δεν έχει προσδιοριστεί ως χημικός κίνδυνος για το μέλι από τις κοινοτικές αρχές και δεν έχουν καθοριστεί ανώτατα αποδεκτά όρια ούτε και όριο αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης».

Ο ΕΦΕΤ είχε από τότε συστήσει στους μελισσοκόμους και τους τυποποιητές να αλλάξουν μεθόδους συντήρησης των κηρηθρών, κάτι που όπως φαίνεται δεν έγινε.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, το όριο της ΕΕ (δέκα μέρη ανά δισεκατομμύριο, 10ppb) καθορίστηκε μεν στις 16 Μαρτίου, είχε συμφωνηθεί όμως από τις χώρες-μέλη της ΕΕ πολύ νωρίτερα.

Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε πάντως ότι μετά τις 31 Μαρτίου, οπότε άρχισε να ισχύει επίσημα το νέο όριο, θα πραγματοποιηθούν νέοι έλεγχοι και οι παρτίδες μελιού, για τις οποίες διαπιστωθεί ότι είναι εκτός προδιαγραφών, θα αποσυρθούν.

06.04.2005

» Εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ οι υποψήφιοι κάτω της βάσης από το 2006
» Την Τετάρτη 11 Μαΐου θα τιμηθεί η εργατική Πρωτομαγιά
03.04.2005

» Δεν παραιτούμαι, επαναλαμβάνει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος
31.03.2005

» Διαστάσεις επιδημίας για τη νόσο Alzheimer
© Εφημερίδα Λαός 2005