ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας
Τετάρτη, 25 Μαϊου 2005
  
Πρωτοσέλιδο
Τοπικά Νέα
Λαϊκά Σχόλια
Άρθρα Συνεργατών
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Αθλητικά
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος

Πρωτοσέλιδο 02.03.2005



Τεύχη σε μορφή PDF


Τροποποίηση συνδρομής
Mobile Planet - Μακροχώρι Βέροιας
Hits 104580
88
Hosts 4881
10
Επισκέπτες 8591
11

1

22.05.2005

Number One της Ευρώπης η Ελλάδα

Αυτό που χρόνια τώρα ονειρευόμασταν έγινε πραγματικότητα: Την πρώτη θέση στον 50ό διαγωνισμό της Eurovision, στο Κίεβο της Ουκρανίας, κατέκτησε η χώρα μας με την Έλενα Παπαρίζου και το My Number One του Χρήστου Δάντη και της Ναταλίας Γερμανού.

Το My Number One κατέκτησε την κορυφή του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, αποσπώντας συνολικά 230 βαθμούς. Η πρωτιά αυτή φέρνει τη διοργάνωση τού 2006 στην Αθήνα.

«Δείξαμε το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας. Αυτό το πρόσωπο το αγαπούν όλοι. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας» δήλωσε συγκινημένη η μεγάλη νικήτρια.

Η απονομή του βραβείου στην Έλενα Παπαρίζου έγινε από την περυσινή νικήτρια του διαγωνισμού, Ρουσλάνα. Ειδικό βραβείο πήρε η η τραγουδίστρια και από τα χέρια του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος δήλωσε «Είναι ένα ουκρανικό βραβείο στο καλύτερο ευρωπαϊκό τραγούδι, για την καλύτερη Ευρωπαία τραγουδίστρια, στο όνομα της ενωμένης Ευρώπης».

Πάρτι... στο Κίεβο και την Αθήνα

Χιλιάδες θεατές που βρίσκονταν στην αίθουσα του αθλητικού κέντρου του Κιέβου, όπου διεξήχθη ο διαγωνισμός, αποθέωσαν την Ελληνίδα τραγουδίστρια. Δίπλα της ήταν ο συνθέτης του My Number One Χρήστος Δάντης, η στιχουργός Ναταλία Γερμανού και οι άλλοι συντελεστές που πανηγύριζαν ξέφρενα.

Την ίδια ώρα στο Ζάππειο είχε στηθεί μια μεγάλη γιορτή από Αθηναίους που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνη το διαγωνισμό. Αμέσως μετά τη λήξη του διαγωνισμού και την ανακοίνωση της ελληνικής νίκης, χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την Ελλάδα, στήνοντας σε κάθε γωνιά από ένα πάρτι.

Στην Αθήνα, το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στους δρόμους γύρω από το Ζάππειο, το Σύνταγμα και την Ομόνοια, με τα αυτοκίνητα να κορνάρουν και να ακούγεται από κάθε γωνιά της πόλης το τραγούδι που προσέφερε τη νίκη.

Η πρώτη πεντάδα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και στην οποία πήραν μέρος 39 χώρες, αποτελείται από τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Μολδαβία.

Οι άλλες πέντε χώρες που συμπληρώνουν τη δεκάδα είναι το Ισραήλ, η Σεβία/Μαυροβούνιο, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Δανία.

Στον τελικό του Σαββάτου συμμετείχαν συνολικά 24 χώρες, ενώ μετά τον ημιτελικό που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, εκτός διαγωνισμού έμειναν η Ανδόρα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Λευκορωσία, η Λιθουανία, το Μονακό, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Φινλανδία.

Οι βαθμοί που της επιτυχίας

Το ελληνικό τραγούδι έλαβε 230 βαθμούς, 38 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Μάλτα.

Αναλυτικά, οι βαθμοί που έλαβε η Ελλάδα από κάθε χώρα έχουν ως εξής:

12 βαθμοί: Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Σουηδία, Τουρκία, Βρετανία
10 βαθμοί: Ολλανδία, Ρουμανία
8 βαθμοί: Ισπανία
7 βαθμοί: ΠΓΔΜ, Ισραήλ, Ελβετία
6 βαθμοί: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μάλτα
5 βαθμοί: Κροατία
4 βαθμοί: Ανδόρα, Αυστρία, Μονακό, Νορβηγία, Ρωσία
3 βαθμοί: Φινλανδία, Πορτογαλία
2 βαθμοί: Δανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Σλοβενία
1 βαθμός: Λιθουανία, Πολωνία

Η Έλενα Παπαρίζου είχε συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Eurovision και το 2001 με το συγκρότημα Αντίκ, κατακτώντας τότε την τρίτη θέση, την καλύτερη θέση για την Ελλάδα μαζί με το περσινό τραγούδι του Σάκη Ρουβά. Η πρωτιά για την Ελλάδα ήλθε τελικά έπειτα από 31 χρόνια από την πρωτή συμμετοχή της χώρας στο διαγωνισμό της Eurovision, το 1974, και την 50η επέτειο από την έναρξή του.

Πιο αναλυτικά δείτε τον επίσημο πίνακα αποτελεσμάτων της Eurovision.

Συγχαρητήρια στη νικήτρια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απέστειλε στην Έλενα Παπαρίζου το ακόλουθο συγχαρητήριο τηλεγράφημα:

«Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για μια επιτυχία, που έδωσε χαρά και υπερηφάνεια στον ελληνικό λαό. Όλη η ομάδα των συντελεστών, που εργάσθηκαν μπροστά και πίσω από τα φώτα, έκαναν το καλύτερο δυνατό για να διακριθεί η Ελλάδα.

»Ελπίζω και εύχομαι ο συλλογικός ενθουσιασμός να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για μεγαλύτερες και σημαντικότερες επιτυχίες στο χώρο του πολιτισμού, που είναι και το πολυτιμότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας».

«Η μεγάλη σου νίκη γέμισε με χαρά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, στην πατρίδα και το εξωτερικό. Για το 'Νούμερο 1' που μας χάρισες αξίζουν σε σένα, όπως και σε όλους τους συντελεστές της αποψινής επιτυχίας, θερμά συγχαρητήρια» αναφέρει στο συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε στην νικήτρια του διαγωνισμού Έλενα Παπαρίζου ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού Κώστας Καραμανλής.

Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, δήλωσε πως «η Έλενα Παπαρίζου με την εκπληκτική της ερμηνεία και σκηνική παρουσία, χάρισε στην Ελλάδα έναν καλλιτεχνικό θρίαμβο. Μας έκανε υπερήφανους. Της αξίζουν τα θερμά μας συγχαρητήρια».

Από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι «μια αυτοδημιούργητη Ελληνίδα της διασποράς μας έκανε απόψε χαρούμενους με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο διαγωνισμό της Eurovision» και συνεχάρη την Έλενα Παπαρίζου για την επιτυχία της. Παρατήρησε επίσης πως «το τραγούδι, η μουσική, ο πολιτισμός μπορεί να είναι πάντα μια ισχυρή δύναμη για την Ελλάδα, αν επενδύσουμε σ’ αυτά και αναπτύξουμε όλες τις δυνατότητές μας».

Συγχαρητήρια και από το Φανάρι

Συγχαρητήρια για την ελληνική επιτυχία στο διαγωνισμό της Eurovision έστειλε από την Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Έχουμε και τα ευχάριστα, η Ελλάδα κέρδισε στο διαγωνισμό του τραγουδιού, που σημαίνει ότι θα φιλοξενήσει του χρόνου τον διαγωνισμό» είπε μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής, συγχαίροντας τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Αλέξη Αλεξανδρή, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην αίθουσα του Θρόνου, παρουσία ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, καθώς και πλήθους προσκυνητών από την Ελλάδα.

«Ευχόμεθα του χρόνου η διοργάνωση να είναι άψογη και να αποσπάσει τον έπαινο και το θαυμασμό των χωρών που θα συμμετάσχουν» τόνισε.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχάρη και την Έλενα Παπαρίζου, που τον είχε επισκεφθεί στο Φανάρι, ζητώντας την ευλογία του πριν από τον διαγωνισμό.

«Της είχα πει τότε ότι η ημέρα του διαγωνισμού είναι και η ημέρα της ονομαστικής της εορτής, την συγχαίρω» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

18η η Κύπρος

Η Κύπρος με τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου και το τραγούδι του Έλα Έλα (Come baby) κατέλαβε την 18η θέση με 46 βαθμούς.

Πήρε από δύο χώρες, την Ελλάδα και τη Μάλτα, 12 βαθμούς, 10 βαθμούς από τη Βουλγαρία, 7 από την Αλβανία, 3 από τη Βρετανία και 1 βαθμό από τη Ρουμανία και τη Σερβία-Μαυροβούνιο.

Η απογοήτευση για τη χαμηλή θέση δεν εμπόδισε πολλούς Κύπριους να γιορτάσουν με ενθουσιασμό την επιτυχία της Έλενας Παπαρίζου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους για την ελληνική επιτυχία.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τα συγχαρητήρια της Κύπρου για τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας. Ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε πολύ καλό το τραγούδι που ερμήνευσε η Ελενα Παπαρίζου.

Εξάλλου, ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, που εκπροσώπησε την Κύπρο στο διαγωνισμό, κατά την επιστροφή του στη Λευκωσία, εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη μεγάλη της νίκη και ευχήθηκε το καλύτερο και στους επόμενους διαγωνισμούς της Eurovision.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό της Eurovision. Είπε ότι θα μπορούσε να πήγαινε καλύτερα, αλλά πρόσθεσε ότι η Eurovision χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Ανέφερε ακόμα ότι το κράτος πρέπει να βοηθά περισσότερο τέτοιες μεγάλες προσπάθειες, που συντείνουν στην προβολή της Κύπρου.

« Μάιος » « 2005   *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
24.05.2005

» Δεξίωση στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μέλη της ελληνικής αποστολής στη Eurovision
» Οι «Παλιάτσοι», αντί της «Μήδειας», στο Ηρώδειο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
22.05.2005

» Στον Μίκη Θεοδωράκη το διεθνές βραβείο μουσικής για το 2005
20.05.2005

» Με Μίμη Πλέσσα ξεκινούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο
19.05.2005

» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: Σύλλογος Κρητικών Ημαθίας του Δήμου Βέροιας
18.05.2005

» Πειρατεία και διανομή ταινιών, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΕ
» Απολιθώματα 30 εκατ. ετών αποκάλυψε η υπερχείλιση του ποταμού Έβρου
17.05.2005

» Θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους Αγ. Κων/νο και Ελένη στο Δήμο Απ. Παύλου
14.05.2005

» Ρεκόρ προσφορών στον Sotheby's για έργα των Λύτρα και Βολανάκη
13.05.2005

» "Πολιτιστικές Περιηγήσεις": Σύλλογος Θρακιωτών Μελέτης το "Κωστί" Μελίκης
» Γκας Βαν Σαντ, Εγκογιάν και Κομπαγιάσι αφήνουν καλές εντυπώσεις στις Κάννες
10.05.2005

» Επιστροφή μεγάλων ονομάτων στο 58ο Φεστιβάλ των Καννών
05.05.2005

» Με Μίμη Πλέσσα ξεκινούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο
04.05.2005

» «Ελληνικούς Θησαυρούς» παρουσιάζει στο Σίδνεϊ το Μουσείο Μπενάκη
03.05.2005

» Την τελευταία του πνοή άφησε ο δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης
© Εφημερίδα Λαός 2005