ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005
 Αρχική Σελίδα 
 
 Ειδήσεις 
 Χρήσιμα 
 Αρχείο 
 Εφημερίδα 
  
Πρωτοσέλιδο
Τοπικά Νέα
Λαϊκά Σχόλια
Άρθρα Συνεργατών
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Αθλητικά
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος

Πρωτοσέλιδο 02.03.2005



Τεύχη σε μορφή PDF


Τροποποίηση συνδρομής
Typos FM 3
Hits 78116
12
Hosts 3532
0
Επισκέπτες 6381
0

1

26.04.2005

Τί πρέπει να προσέξουμε την περίοδο του Πάσχα

Διανύουμε την Μ. Εβδομάδα και ήδη πολλοί από εμάς έχουν αρχίσει τα πασχαλινά ψώνια. Η σωστή επιλογή τους, αλλά και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι από  τη νοικοκυρά (προετοιμασία, μαγείρεμα, συντήρηση κ.λ.π.) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής , μειώνοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις στη υγεία αλλά και την τσέπη μας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι έλεγχοι στην αγορά των τροφίμων έχουν ενταθεί, ωστόσο και εμείς -ως καταναλωτές- δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να συμβάλλουμε στον εντοπισμό των κακής ποιότητας  τροφίμων.

 Η αγορά του πασχαλινού αρνιού μπορεί να φαίνεται ,αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι παγίδες είναι πολλές .

Τα αμνοερίφια που καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα είναι εγχώριας παραγωγής (φέρουν τη χαρακτηριστική σφραγίδα μπλε χρώματος) ή εισαγωγής (σφραγίδα πράσινου χρώματος), τα οποία εισάγονται από χώρες που αποδεδειγμένα δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα αφθώδους πυρετού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, αλλά και των αμνοεριφίων που διακινούνται. Τα μέτρα αυτά αφορούν την απαγόρευση της κατανάλωσης όχι του κρέατος, αλλά ορισμένων μόνο τμημάτων των σφαγίων, μοσχαριών και αμνοεριφίων, που σχετίζονται με την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.
Ετσι στα ηλικίας κάτω των 12 μηνών νωπά αιγοπρόβατα που διατίθενται στην ελληνική αγορά, απαγορεύεται η κατανάλωση της σπλήνας, η οποία πρέπει να έχει αφαιρεθεί στο σφαγείο και όχι να πωλείται μαζί με τη συκωταριά.

 Αν και επιτρέπεται η πώληση των υπόλοιπων τμημάτων των σπλάχνων, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την ποιότητα των εντέρων και των πνευμόνων.

Στις συσκευασμένες συκωταριές πρέπει να αναζητείτε πάντα τη σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναγράφεται η προέλευσή τους από εγκεκριμένη εγκατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τα συσκευασμένα κεφαλάκια.

Επομένως, για μια ασφαλή αγορά κρεατικών, καλό θα ήταν να προτιμήσετε και φέτος σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης (κρεοπωλεία και μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων)και σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον δικό σας κρεοπώλη.

 Τι πρέπει να προσέξουμε για την ασφαλή αγορά αμνοεριφίων και πουλερικών

1. Προσοχή στην υγιεινή του καταστήματος. Είναι σημαντικό το νωπό κρέας να μην είναι εκτιθέμενο στα γνωστά "τσιγκέλια".

2. Τα αρνάκια γάλακτος πρέπει να έχουν ροζ χρώμα, τα κόκαλά τους να είναι λεπτά και το λίπος άσπρου χρώματος.

3. Το κατσικάκι γάλακτος να έχει σκούρο και σφικτό κρέας, καθώς και λιγότερο λίπος συγκριτικά με του αρνιού.

4. Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. Το χρώμα του πρέπει να είναι "ζωηρό". Όταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας με εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο ήταν άρρωστο.

5. Το λίπος του αρνιού είναι διπλάσιο από αυτό του μοσχαριού και επομένως πλούσιο σε χοληστερόλη. Γι' αυτόν το λόγο, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Αντιθέτως, το κρέας του είναι πηγή βιταμινών (Β6 και Β12), απαραίτητων για το νευρικό σύστημα και το δέρμα. Το συκώτι και οι νεφροί περιέχουν βιταμίνη Α και σίδηρο.

6. Η έλλειψη σφραγίδας στα προς πώληση κρέατα (πράσινη για τα εισαγόμενα και μπλε τα εγχώρια) πρέπει να κάνει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς.

7. Να αποφεύγεται η αγορά αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους.

8. Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη, εκτός από τον συσκευασμένο σε πακέτο, όπου όμως πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης και το όνομα του παρασκευαστηρίου.

9. Τα έντερα θα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα, χωρίς δυσάρεστες μυρωδιές.

10. Συκώτι, νεφροί, μυαλά να τρώγονται φρέσκα (εντός μιας, δύο ημερών).

11. Το κατεψυγμένο κρέας να συντηρείται σε θερμοκρασία -18 βαθμών Κελσίου.

12. Τα πουλερικά πρέπει να είναι επώνυμα, καλοσχηματισμένα, το δέρμα τους να μην έχει σχισμές, μώλωπες και αιματώματα. Τα τεμαχισμένα πωλούνται συσκευασμένα με ενδείξεις εργαστηρίου. Τα κατεψυγμένα έχουν τη σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης και την ημερομηνία λήξης.

Η τήρηση του εθίμου των πασχαλινών αβγών πρέπει να γίνεται με ορισμένο τρόπο, ώστε αυτά να είναι ασφαλή για τον οργανισμό μας. Η καταλληλότητα των αβγών συνδέεται με ορισμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως η έλλειψη αίματος ή ακαθαρσιών ή ραγίσματος στο τσόφλι. Επίσης, στη συσκευασία πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία λήξης, η ημερομηνία συσκευασίας ή της ωοσκόπησης, καθώς και οι ενδείξεις της κατηγορίας (Α, Β, Γ) και του βάρους.

Η διάθεση αβγών εκτός συσκευασίας επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία και η ένδειξη ωοσκόπησης. Τα αβγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα με κέλυφος καθαρό, χωρίς κηλίδες αίματος.

Τι πρέπει να προσέξουμε για ασφαλή πασχαλινά αβγά

1. Τα αβγά δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται ο εξωτερικός υμένας τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.

2. Ένα βρασμένο αβγό είναι φρέσκο όταν δεν κουνιέται ο κρόκος, δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, είναι λευκό και ο κρόκος κατέχει σε αυτό κεντρική θέση.

3. Στο νερό το φρέσκο αβγό βυθίζεται, ενώ το μπαγιάτικο επιπλέει.

4. Τα αβγά πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου για 24 ώρες πριν από τη βαφή.

5. Οι βαφές πρέπει να είναι εγκεκριμένες και ασφαλείς, σύμφωνα με σχετική διάταξη του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

6. Τα βαμμένα αβγά που έχουν ραγίσει είναι ακατάλληλα για κατανάλωση. Αν πρόκειται να καταναλωθούν, πρέπει να αφαιρεθεί το τμήμα που έχει εμποτιστεί από τη βαφή.

 Οι Έλληνες είναι γνωστό ότι είμαστε καλοφαγάδες και μας αρέσει η ποικιλία. Γι' αυτό δώστε μεγάλη προσοχή και σε όσα άλλα εδέσματα θα συνοδεύσουν τον πασχαλινό οβελία και τα κόκκινα αβγά.

-Επιλέξτε τυροκομικά προϊόντα από επώνυμα σημεία πώλησης και δοκιμάστε τα πριν τα αγοράσετε. Πρέπει να έχουν ευχάριστη γεύση και οσμή.

-τα αλλαντικά θα πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό και γυαλιστερό εξωτερικό περίβλημα, το χρώμα τους να μην έχει αλλοιωθεί και φυσικά να μην έχουν δυσάρεστη οσμή.

-τέλος προτιμήστε επώνυμα ποτά, ακόμα κι αν πρόκειται για κρασί. Η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να γίνεται ποτέ με άδειο στομάχι και πρέπει να αποφεύγεται η μείξη τους.

Αυτές τις μέρες επιτήδειοι διοχετεύουν στην αγορά ποσότητες νοθευμένων οινοπνευματωδών ποτών.

Προσοχή στη προετοιμασία

Η ιδέα ότι ακολουθήσατε όλες τις συμβουλές μας και επιλέξατε το καλύτερο κρέας και βάψατε τα ωραιότερα αβγά δεν πρέπει να σας καθησυχάζει. Η προετοιμασία των πασχαλινών εδεσμάτων είναι καθοριστική.

-Πλύνετε με άφθονο νερό το κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα

-αφαιρέστε από το κρέας το περιττό λίπος και τα ακατάλληλα εντόσθια

-καθαρίστε καλά και απολυμάνετε με ελαφρό αντισηπτικό διάλυμα   το πάγκο της   κουζίνας.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα !

Ιωάννης Ανθούλας, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

« Απρίλιος » « 2005   *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
27.04.2005

» Οδοιπορικό στην Μεγάλη Εβδομάδα
24.04.2005

» Πασχαλινές αναμνήσεις του Ρουμλουκιού
» Γερμανική κατοχή (27/04/1941)
22.04.2005

» Διατροφή και νηστεία το Πάσχα
17.04.2005

» Η σημασία του προγράμματος στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο
» Δημοτικά τραγούδια της Βέροιας και της Νάουσας
» Η σημασία του προγράμματος στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο
14.04.2005

» ΑΠΟΨΕΙΣ: Με αίσθημα ευθύνης
06.04.2005

» Κανείς δεν επιτρέπεται να μείνει αμέτοχος
30.03.2005

» ΤΟ "ΕΥΛΟΓΟ" ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
© Εφημερίδα Λαός 2005